Welkom » Beauty Blog » Vraag & Antwoord » Waarom een shampoo & conditioner met natuurlijke, plantaardige ingrediënten?

Waarom een shampoo & conditioner met natuurlijke, plantaardige ingrediënten?

Met zoveel producten die worden teruggeroepen en twijfelachtige claims, worden we allemaal een beetje sceptisch over wat we gebruiken om ons lichaam te verzorgen. En terecht. De consequentie is dat je een hoop tijd kwijt bent aan het onderzoeken wat er nou eigenlijk echt in je producten zit, zodat je slimmere, bewustere keuzes kunt maken. Kortom, hoe meer authentiek, transparant en “schoon” een merk is, hoe beter voor iedereen. Transparantie is de nieuwe trend en gelukkig word iedereen zich daar steeds bewuster van.

 

 

 

Producten met natuurlijke, plantaardige ingrediënten worden beschouwd als puurder en veiliger, en zijn al enkele jaren in trek. De laatste tijd worden ze echter steeds populairder, omdat we er steeds meer achter komen dat ze net zo goed, of zelfs beter zijn dan producten met chemische stoffen.
We worden ons steeds meer bewust van onze ecologische voetafdruk, en de impact daarvan op het milieu. “Groen zijn” is een enorme trend geworden, en voor vele van ons zelfs een manier van leven. Het kopen van duurzame producten met natuurlijke, plantaardige ingrediënten geeft je een beter gevoel.

De trend van gezond leven, en het begrip dat je gezondheid in direct verband staat met je uiterlijk, is super belangrijk geworden. Daarom kiezen steeds meer mensen producten voor de uiterlijke verzorging op dezelfde manier als producten voor de innerlijke verzorging. Producten met natuurlijke, pure en simpele ingrediënten die vitamines en mineralen bevatten – zo veel als mogelijk is.

Producten met natuurlijke, plantaardige ingrediënten, daarin zitten geen parabenen, sulfaten en siliconen verwerkt.

Silicionen:
Het synthetische materiaal wordt in haarverzorging gebruikt om een beschermend, glanzend laagje te leggen over iedere individuele haar. Een tijdelijke oplossing dus, zeker als je weet dat siliconen zich kunnen opstapelen als je haar niet voldoende gereinigd wordt.
Gevolg: je lokken worden zwaar, dof en moeilijk door te kammen. Een vicieuze cirkel waardoor je nog vaker naar de shampoo gaat grijpen.
Over de invloed van siliconen op het milieu bestaat nog geen zekerheid.

Parabenen:

Dit zijn conserverende middelen met antibacteriële eigenschappen hierdoor heeft het product een langere houdbaarheid.
Om de effecten op je haar hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken: parabenen laten zich makkelijk uitspoelen en beschadigen je lokken niet. Ze zijn ook volledig biologisch afbreekbaar.

Sulfaten:

Dit zijn sterke reinigers die je shampoo doen schuimen. Styling producten en overtollig talg worden aangepakt, maar ook de natuurlijke oliën en eiwitten die je haar sterk en gezond houden, spoelen weg.
Sulfaatvrije shampoo is dus een goede optie voor droog haar of een gevoelige hoofdhuid, al zullen deze milde reinigers niet sterk genoeg zijn voor het wassen van vette haren, of het verwijderen van hardnekkige styling producten. Sulfaten vormen geen risico voor het milieu.

Conclusie:
Moeten we de ‘groene’ producten met natuurlijke, plantaardige ingrediënten scharen onder de categorie hypes?

Volgens de huidige onderzoeken zijn de oplossingen die deze nieuwe generatie verzorgingsproducten bieden vooral van cosmetische aard.

Parabenen en sulfaten zijn onschuldig, enkel over de duurzaamheid van siliconen, die niet-biologisch afbreekbaar zijn, wordt nog getwijfeld.
Heb je last van een gevoelige hoofdhuid, of heb je zwaar, dof haar, dan is het zeker geen slecht idee om een iets natuurlijker alternatief een kans te geven. Gebruik gedurende, minimaal 1 maand deze producten om het resultaat te kunnen beoordelen.