Welkom » Perfecte Haardag

Word weer verliefd op je haar !

Siliconen, parabenen en sulfaten: wat doen ze echt met je haar?

Wat zijn siliconen, parabenen en sulfaten nu eigenlijk?

Wij zetten het hieronder even voor je op een rijtje.

Parabenen

Parabenen zijn conserverende middelen met antibacteriële en antifungale eigenschappen. Ze zorgen ervoor dat je shampoo een mooie emulsie blijft (indien nodig zelfs jaren aan een stuk). Waarom jaren? Je fles shampoo is toch na een aantal weken op!

Hoewel de synthetische stof de huid niet irriteert, zijn er vermoedens dat parabenen de werking van oestrogeen imiteren, wat zou kunnen zorgen voor hormonale storingen.

Sulfaten

Sulfaten, meest voorkomend als Sodium lauryl sulfate (SLS) of Sodium laureth sulfate (SLES), zijn sterke reinigers die je shampoo doen schuimen. Stylingproducten en overtollig talg worden aangepakt, maar ook de natuurlijke oliën en eiwitten die je haar sterk en gezond houden, spoelen weg.

Siliconen

Ten slotte, de siliconen. Deze grote groep polymeren is te herkennen aan namen die eindigen met -cone, -conol of -siloxane. Het synthetische materiaal wordt in haarverzorging gebruikt om een beschermend, glanzend laagje te leggen over iedere individuele haar. Een tijdelijke oplossing dus, zeker als je weet dat siliconen, vooral het zware dimethicone, zich kunnen opstapelen als je haar niet voldoende gereinigd wordt.

Gevolg: je lokken worden zwaar, dof en moeilijk doorkambaar. Een vicieuze cirkel waardoor je nog vaker naar de shampoo gaat grijpen.

Overstappen naar natuurlijke producten en resultaat

Dit heeft wel wat tijd nodig, je wast niet in 1 keer alle opgebouwde siliconen uit je haar. Gun jezelf ongeveer een maand de tijd voor het gewenste resultaat. 

Minder droog haar en hoofdhuid, Meer glans. Haar valt makkelijker in model. Het haar ruikt heerlijk.

Na het wassen zul je denken dat je haar stugger aanvoelt maar dit is het gevoel van echt schoon haar!